Kennel Hamrelia

Gordon setter

Rugding

Når man er så heldig å bo i Bergen, og samtidig er en heldig eier av en (aller helst 2) fuglehund, er veien kort til RUGDING!

 

Hva betyr ordet, og hvordan oppstod begrepet:

Helt siden jeg fikk min første hund, ES Gasso i 1982, har Rugden vært en spennende fugl å jakte på. Utallige timer har gått med til å finne denne vakre fugl, som kan trykke som en stein, ha oppflukt som et helikopter, og flukt som et skadeskutt jagerfly! Årene i Trøndelag (11 år) fikk meg nesten til å glemme hele rugdejakten. Men ved hjemflytting i 2000, fant vi raskt rugden i haugene over Hamrelia. Og da Olivia kom i hus (2002), har interessen steget i takt med hennes kløkt på å mestre denne uberegnelige fuglen.

Utallige meldinger (SMS) har blitt sendt til kamerater med antall fugl, stander, støkk etc når vi har vært og trent i områdene rundt Hamre! Og en dag, etter en SMS, kom en kommentar fra sønnen (3år) til Espen, "er Geir på RUGDING". Der og da ble dette ordet heftende ved meg og min lidenskap. Ordet har jeg søkt etter på internett, uten treff, og burde vært patentert.

Bildet viser hva man trenger for en god Rugding:

Dvs. 1 Sulten GS, 1 Standvarsler og 1 lærenem elev med gode aner 

Her kan dere lese historien til en Vestlending med samme lidenskap: http://jeger.tbt.no/nar_jakt_er_en_lidenskap_senta.htm

 

Rugdestand

Olivia i rugdestand

  

Veldig ofte finnes rugden i einerkratt. Her har den godt skjul, og trykker ofte hardt. I vegetasjonen under løvtrær liker den seg også, og dette byr ofte på gode skytemuligheter. Verre blir det når den rugder seg på bakken i barskog. Her står den ofte godt for hunden, men straks vi blodtørstige tobeinte nærmer oss, går den på vingene.

Perla i rugdestand

Rugdingsekundering